måndag 25 oktober 2010

Hatet mot småborgerligheten

Som ni kanske känner till är drivkraften i all modern dramatik, från Ibsen och framåt hatet mot den inskränkta borgerligheten. Jag var på Folkteatern i Göteborg och såg Noréns Skalv igår och i gammal god ordning var det småborgarnas oförmåga att kommunicera meningsfullt och göra annat än att försöka upprätthålla skenet utåt som var orsaken till tragedin.

I Röda rummet blir den stackars idealistiske Arvid Falk mer och mer desillusionerad och när det inte kan bli värre överger han sin upproriskhet och blir en vanlig, tråkig folkskolelärare, en grå småborgare, ett öde värre än döden. Som tragedi betraktat blir det nästan ännu mer tragiskt än om han hade fått dö en värdig död, som Strindberg själv citerar Voltaire i bokens motto: ”Det finns inget värre än att hängas i obemärkthet”.




Bakom leendena och kostymerna döljer den inre misären sig.




Nyare rön har dock visat sig att det faktiskt in är så lätt att bara ge upp sin strävan så blir man automatiskt en småborgare, i själva verket tyder mycket på att det är ganska svårt att lyckas. Jag pratade med min pappa om det och han påstod att efter en lång och idealistisk kamp var han nu stolt över att vara ”en vanlig småborgare i själ och hjärta”, det var i alla fall mer än vad många andra i hans omgivning lyckats med. Det är klart att det är jäkligt coolt att hoppa av samhället och knarka ihjäl sig när man är 27, men på ett sätt kan man se det som både svårare och mer konstruktivt att bygga upp ett vanligt småborgerligt Svenssonliv, med arbete, familj, skjutsning till fotbollsträningar, pärlspontande på huset och allt vad det nu är de sysslar med.

Sen får man ju faktiskt tänka på att småborgarna skärpt sig en del sen Ibsens och Strindbergs tid, de förtrycker ju vare sig kvinnor eller kolonialfolk mer än i undantagsfall och till och med det gamla goda moralhyckleriet har nog tonats ner en hel del. Jag har länge varit en stark förespråkare av skyddsjakt på småborgare för att hindra populationen från att kollapsa, men nu börjar jag så smått tveka. Kanske borde man ändå ha en viss respekt för att de här människorna ändå ser till att samhället fungerar rent ekonomiskt?

2 kommentarer:

  1. Haha. Håller helt med, det krävs en hel del idogt och målmedvetet arbete för att bygga upp en svenssontillvaro. Kan det vara att man s.a.s. köper färdiga lösningar och paket, som skapar 'föraktet'? Det konstruktiva må vara svårt, men valen blir okomplicerade eftersom man eliminerar alla andra valmöjligheter? Bara en tanke jag fick nu.

    SvaraRadera
  2. Med tanke på att många Svenssons, enligt mina källor har tråkigt ganska ofta verkar det ju som de skulle kunna anstränga sig mer för att bli mer allvarliga, kunna kommunicera bättre, förstå hur saker fungerar, hänger ihop mer etc. Mycket handlar väl om enkla lösningar "färdiga lösningar och paket" som du säger, i rädsla för att göra något själsligt ansträngande.

    SvaraRadera